Eğitim Politikaları
Hürriyet Partisi; rasyonel, demokratik, bilimsel ve çağın ihtiyaçlarına uygun bir eğitim sistemi inşa etmeyi, Türkiye’nin öncelikli hedeflerinden biri olarak görmektedir. Neredeyse çeyrek asırdır adeta bir deneme tahtasına döndürülmüş olan milli eğitim sistemi, istikrarsızlığın sebep olduğu bir keşmekeşe sürüklenmiştir. Her sene yapılan keyfî müfredat ve sınav sistemi değişiklikleri, kafası karışan ve eğitim sürecine bir türlü adapte olamayan binlerce geleceğin heba edilmesine neden olmuştur. Hürriyet Partisi; saf tutan, çürüten, vatanın evlatlarını ilimden uzaklaştıran bu sistemi kökünden değiştirecek; okul öncesinden yükseköğretime kadar her öğrenci grubunu gözetecek, eğitim sistemindeki bu zafiyeti temelli giderecektir.
Hürriyet Partisi, eğitimde fırsat eşitliğini temel hedef olarak görmektedir. Adil bir düzen sağlamak ve sürdürülebilir bir gelecek tesis etmek için her alanda olduğu gibi eğitimde de hiçbir ayrım gözetilmeksizin, Türk ulusunun her bir evladının sunulacak hizmetlerden eşit şekilde faydalanabilmesi sağlanacaktır. Bununla beraber, fırsat eşitliği yalnızca ülke içinde değil; Türk vatandaşlarının medeni memleketlerdeki akranlarıyla da eşit imkanlara ulaşabilmesi amacıyla sağlanacaktır. Türk ulusunun evlatları da çağdaş dünyada uygulandığı gibi yenilikçi, vizyoner ve teknoloji destekli bir eğitim modeline kavuşturulacaktır. Türk gençlerinin medeni memleketlerde eğitim gören akranlarına ve 21. yüzyılın yeni mesleklerine yetişebilmesi için çağın imkânları, gerekli tüm araçlarıyla eğitime tahsis edilecektir.
Okul Öncesi Eğitim
0-6 yaş aralığını kapsayan erken çocukluk dönemi, çocuk gelişiminin en önemli evresidir. Bu yaş grubuna yönelik olan okul öncesi eğitim; çocukların üretken ve yaratıcı bireyler olmalarını doğrudan etkilemekte, hayat boyu başarılarında etkin rol oynamaktadır. Hürriyet Partisinin okul öncesi eğitimde temel amacı, çocukların hayatta ihtiyaç duyacağı sosyal niteliklerin gelişimini erkenden sağlamak ve çocukları pedagojik açıdan ilköğretime hazır hâle getirmektir. Okul öncesi eğitim kapsamındaki tüm programlar; özgüveni ve sosyal becerisi yüksek, iletişim kabiliyeti gelişmiş, problem çözme ve akıl yürütme yetkinliğine sahip, yaratıcı çocuklar yetiştirmek üzere, uzman görüşleri alınarak hazırlanacaktır. Sosyal becerilerin yanı sıra, çocuklara sosyal bilinç kazandırmaya özen gösterilecek; çevresini, içinde bulunduğu toplumu ve dünyayı doğru yorumlayabilen nesiller yetiştirmek adına Hürriyet Partisi var gücüyle çalışacaktır.
- Öğretmen ve kurumlara profesyonel rehberlik programlarıyla destek olunacaktır. Bu programlar dahilinde öğretmenlerin eğitim müfredatında inisiyatif almaları ve gelecekte kendi programlarını tasarlamalarının önü açılacaktır.
- Türkiye’de okul öncesi eğitimde öğretmen başına düşen öğrenci oranı oldukça yüksektir. Bu oran, eğitimin kalitesinde büyük düşüşe sebep olmuştur. Öğretmenlerin öğrencilerle birebir iletişimini ve eğitim kalitesini artırmak adına bu oran makul seviyelere getirilecektir.
- Yeni açılacak okullardaki oyun alanı, uyku odası, bahçe, çok amaçlı salon gibi fizikî imkanların tam teşekküllü olarak tasarlanması sağlanacak, mevcuttaki okullar da bu bağlamda denetlenip geliştirilecektir. Okullarda maddi kısıtlardan kaynaklanan sorunlar çözüme kavuşturulacaktır.
- Eğitimde farkındalığı artırmak ve niteliği en üst seviyeye çıkarmak amacıyla; velilerin, çocuk gelişimine dair eğitimlerle bilinçlendirilmeleri sağlanacaktır. Bu sayede çocuklara okulda verilen eğitimin, evdeki ebeveyn iletişimi tarafından desteklenmesi sağlanacaktır.
- Anasınıfları, zorunlu eğitim kapsamında hizmete açılacak olan diğer okul öncesi kurumlarla birleştirilecektir. Bu yolla anasınıfı öğretmenine okul yönetiminde söz hakkı tanınacaktır.
- Türkiye’de okul öncesi eğitim kapsamında çok sayıda birbiri ile çelişen yönetmelik yürürlüktedir. Yönetmeliklerdeki bu istikrarsızlığı ortadan kaldırmak ve ortak standartlar çerçevesinde denetimleri kolaylaştırmak için bir mevzuat uyum çalışması gerçekleştirilecektir.
- Okul öncesi öğretmenliği programı kapsamında eğitim fakültelerine anasınıfları açılacaktır. Bölüm öğrencilerine bu sınıflarda staj yapma imkânı sunulacaktır.
İlköğretim
İlköğretim; çocukların eğitim hayatı ile tanıştığı, yaşam boyu sahip olması gereken temel yetkinliklerini kazandığı ve sosyal değerlerini büyük ölçüde oluşturduğu en kritik aşamadır. Okulda öğretilen derslerin yanı sıra analitik düşünme, problem çözme, iletişim becerileri gibi yeteneklerin temelleri de yine ilköğretimde atılmaktadır. Bu derecede öneme sahip olmasına rağmen ilköğretim, ne yazık ki ülkemizin harap olmuş eğitim sisteminden nasibini almaktadır. Her konuda yetersiz okullar, sürekli değişen müfredatlar, çağın gerisinde kalmış eğitim sistemi; ülkemizin sadece bugününü değil, yarınlarını da karartmaktadır. İlköğretimi bitirmiş Türk çocuklarının uluslararası düzeyde PISA ve TIMSS sınavlarında aldığı sonuçlar da durumun vahametini ortaya koymaktadır.
İlköğretimi çağın gereksinimlerine uygun, bilginin öğrenilebilir ve gerçek yaşama yansıtılabilir olduğu, verimli öğretim tekniklerinin uygulandığı bir hâle getirmek amacıyla yapılacak eğitim reformu, içinde bulunulan durumda bir zorunluluktur.
- Türkiye’de mevcutta ezberci ve öğretmen merkezli bir eğitim sistemi olduğu açıktır. Bu durum; bilginin öğrenilememesi, günlük yaşama uygulanamaması ve öğrencilerin yeteneklerini keşfedememesi, derslerin sıkıcı bir hale gelmesi gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu durum değiştirilecek; öğrencilerin derslere aktif katılımı ve öğrenimi için gerekli koşullar sağlanacaktır.
- İlköğretimde öğrencilerin okullara kayıtları esnasında veya öğrenim sürecinde okulların velilerden herhangi bir maddi yardım talebi olmayacaktır. Halihazırda bu tür uygulamaların olduğu eğitim kurumları tespit edilecek ve bu durum engellenecektir.
- Özellikle kalabalık ilçelerde uygulanan iki kademeli -sabah ve öğle- öğretim yöntemi ortadan kaldırılacak, tüm ilköğretim okullarında tek kademeli -tam gün- öğretime geçilecektir.
- Öğretmenlerin öğrencilerle birebir ilgilenebilmesi ve etkileşim içerisinde olması, sınıfların sağlıklı bir ortama kavuşması, eğitim-öğretimin uygun bir ortamda gerçekleştirilebilmesi için sınıf mevcutları azaltılacaktır.
- İlköğretimin yaygınlaşması, sınıf mevcutlarının azaltılması ve tek kademeli eğitime geçilebilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan yerlerde yeni ilköğretim okulları açılacak, okullaşma oranı arttırılacaktır. Türkiye’nin buna bütçe ayıracak maddi gücü mevcuttur.
- Çocukların kendi ilgi alanlarını ve yeteneklerini keşfedebilmesi için seçmeli dersler büyük önem arz etmektedir. Fakat birçok okulda bu dersler maksadına uygun kullanılmamaktadır. Hürriyet Partisi iktidarında her öğrencinin istediği dersi seçmekte hür olmalarına önem verilecek, bu konuda okullardaki eksiklikler denetlenip giderilecektir.
- Fırsat eşitliği ilkesi gereği ilköğretimde okullar arasındaki nitelik farkları asgarî seviyeye indirilecektir. Bu doğrultuda öğretim kadrolarının tamamının eğitim fakültesi mezunu nitelikli öğretmenlerden oluşması gerekmektedir. Okullardaki ücretli öğretmenlik kavramı tamamen ortadan kaldırılacak, ihtiyaç duyulan tüm kadrolar için gerekli atamalar yapılacaktır.
- Okullarda kayıtlı öğrenci sayısıyla orantılı olarak eşit ve yeterli bütçe oluşturulacaktır. Yeni açılan ve halihazırda var olan ilkokulların fizikî şartları iyileştirilecektir.
- İlköğretim seviyesindeki devlet okullarında öğrenci ve velilerin okullarda karar alma süreçlerine aktif olarak katılmaları için gerekli organizasyonel yapı tesis edilecektir.
Ortaöğretim
Ortaöğretim; öğrencilerin fiziksel ve zihinsel gelişimlerini büyük ölçüde tamamladıkları, ilköğretimde kazandıkları temel bilgi ve becerilerin yapılandırarak ilk kariyer basamağını çıktıkları evredir. Ortaöğretimden yeni mezun bir öğrencinin yetenek ve ilgi alanlarını keşfetmiş, kariyer planlarını oturtmuş ve bu çerçevede kendini yetiştirmeye başlamış bir birey olması beklenmektedir. Türkiye’nin içine düştüğü sosyoekonomik durum, öğrencileri gelecekleri konusunda endişeye sürüklemiş ve istemedikleri alanlarda ilerlemeye mecbur bırakmıştır. Hâlihazırda yükseköğretimin kalitesizliği ve yükseköğretim mezunlarının işsizlik oranları da ortaöğretim öğrencilerini derin bir umutsuzluğa sürüklemektedir. Hürriyet Partisi, ortaöğretim mezunlarına kariyerlerini en doğru şekilde yönlendirebilmeleri için gereken her türlü destekte bulunacak ve ortaöğretimde sunulacak eğitimin kalitesini muasır seviyeye yükselterek öğrencilere her alanda gerekli mesleki beceriler kazandıracaktır.
- Liselerde; sanayi, ticaret, esnaf odaları, kamu ile özel sektör yetkilileri, akademisyenler ve araştırmacıların destekleriyle eğitimin farklı ilgi ve yetkinliğe sahip öğrenci gruplarına özel müfredatlarla verilmesi sağlanacaktır.
- Liselerin kontenjanları; yükseköğretim kurumları, bakanlıklar, kamu ve özel sektörden yetkililerin seferberliği sağlanarak belirlenecektir. Bu sayede öğrencilerin kariyer planları, lise tercihlerinde de desteklenmiş olacaktır.
- Sınav tabanlı eğitim yerine proje ve uygulama tabanlı eğitim müfredatı benimsenecektir. Proje ve uygulamalar için gerekli kaynak, devlet tarafından sağlanacaktır. Böylece lise mezunu gençlerin proje yönetimi ve kariyer uygulamalarına yönelik erken tecrübe edinmesi sağlanacaktır.
- Başta uygulamalı alanlarda çalışan öğretmenler olmak üzere, liselerde eğitim veren öğretmenlerin yetkinliklerini artırmak amacıyla verilen hizmet içi eğitimler düzenlenecek, eğitim çıktıları değerlendirilecek ve etkinlikleri artırılarak öğretmenlerin alanlarında uzmanlaşmaları kolaylaştırılacaktır.
- Öğrencilerin yetenek setleri ve istekleri doğrultusunda eğitim hayatlarının ilk anından itibaren yetenek takip sistemi oluşturulacaktır. Her dönem sonunda ilgili öğretmen, psikolojik danışman ve yeni kurulacak olan öğrenci değerlendirme kurulları ile öğrencilerin yetenek ve performansları değerlendirilecektir. Bu değerlendirmeler sonucunda kariyerinde değişiklik isteyen ya da farklı alanlara yeteneği olan öğrencilerin diğer liselere geçişi kolaylaştırılacaktır.
- Öğrencilerin ilgi ve yetenek alanları takip edilerek, özel başarı gösteren ve yetenekli öğrenciler için farklılaşmış liseler oluşturulacaktır.
- Öğrencilerin akademik ve teknik becerilerinin yanı sıra hem sosyal hem de toplum yararına eğitimlerinin sağlanması için müfredatta düzenlemeler gerçekleştirilecektir. Münazara, empati yapma, liderlik, stres yönetimi, topluluk önünde konuşma gibi becerilerin yanı sıra ilk yardım ve afet yönetimi gibi konularda da yetkin bireyler yetiştirilecektir.
- İnternet kullanımı, temel hukuk, bilim tarihi, finansal okuryazarlık ve ekonomiye giriş gibi öğrencilerin genel kültürünü ve vatandaşlık bilincini artıracak dersler de müfredatta yer bulacaktır.
- Lise çağındaki bireylerin sosyal ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak müfredat içerisine kitap ve şiir okuma, spor müsabakalarına gitme, sinema ve tiyatro faaliyetlerine katılma gibi konularda eklemeler yapılacaktır. Öğrencilerin bu ihtiyaçlarının karşılanması için özel teşvikler oluşturulacaktır.
- Öğrencilerin psikolojik ve duygusal gelişimlerinin takibi için psikolog ve rehber danışmanlara ulaşımı sağlanacaktır.
- Özel eğitim ihtiyacı bulunan bireylerin topluma katılımları kolaylaştırılacak ve uygun bireylerin mesleki eğitimleri teşvik edilerek toplum içerisinde rol almaları sağlanacaktır.
- Üniversite sınavlarında öğrencilerin yetkin oldukları alanlarda tercihler gerçekleştirebilmeleri adına sınav sistemine eklemeler gerçekleştirilecektir. Meslek liselerinden mezun olan öğrenciler için özel sınavlar yapılarak kendi alanlarında yükseköğretim eğitimi almaları sağlanacaktır.
- Yükseköğretime devam etmek isteyen öğrencilerin yükseköğretim hayatlarında gerekli olacak temel akademik becerilere sahip olması için müfredatta düzenlemeler yapılacaktır. Üniversiteye giriş sınavında bu becerilere ilişkin soruların yer alması amaçlanacaktır.
Yükseköğretim
Hürriyet Partisi olarak yükseköğretimde temel amacımız, gençlerimizin özgür düşünme, eleştirel akıl yürütme ve bilimsel üretim kapasitelerinin en üst düzeye çıkarılması; üniversitelerin, özgürlükçü ve özerk yapılarıyla uluslararası standartlara uygun bilim merkezleri haline getirilmesidir. Liyakat ve şeffaflık ilkelerine dayalı bir yükseköğretim sistemi inşa edilecek, gençlerin sosyal ve ekonomik gereksinimlerine yönelik kapsamlı çözümler sağlanacaktır. Akademik özgürlük, kaliteli eğitim ve fırsat eşitliği esas alınarak ülkemizin bilgi toplumu hedefine ulaştırılması için gerekli adımlar atılacaktır.
- YÖK’ün mevcut yapısı, üniversitelerin özerkliğini kısıtlayan, bilimsel özgürlüğü tehdit eden, verimliliği ve kurumsal işleyişi zayıflatan bir mekanizma olarak işlemektedir. Bu nedenle, Hürriyet Partisi iktidarında YÖK kapatılacak, üniversitelerimizin gerçek anlamda özerk, özgür ve siyasi müdahalelerden bağımsız bir yapıya kavuşması sağlanacaktır.
- YÖK’ün kapatılmasından sonra Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) bağımsız bir kurum haline getirilecek, bu kurum üniversite eğitim kalitesini sürekli denetleyecek ve her üniversitenin belirli kriterlere göre şeffaf ve adil bir şekilde değerlendirilmesini sağlayacaktır. Akademik kadro, altyapı, öğretim yöntemleri ve öğrenci memnuniyeti gibi göstergeler dikkate alınarak üniversitelerin performansları izlenecek ve eğitim kalitesi artırılacaktır.
- Üniversitelerdeki siyasi baskı ve müdahaleleri sona erdirmek için Cumhurbaşkanının rektör atama yetkisi sona erdirilecek, üniversitelerin yönetim yapısı özerklik ilkesi doğrultusunda yeniden düzenlenecektir. Her üniversite, kendi yönetim kurulları tarafından bağımsız bir şekilde yönetilecektir. Rektör seçimleri, üniversite bileşenlerinin (öğrenciler, akademik personel ve idari personel) katılımıyla demokratik yöntemlerle gerçekleştirilecek, bu süreçte tüm paydaşların eşit temsili ve şeffaflık esas alınacaktır.
- Yurtdışına eğitim amacıyla giden öğrencilerin karşılaştığı vize zorluklarını aşabilmek için, eğitim vizesi başvuru süreçlerinde bürokratik engellerin en aza indirilmesi, başvuruların daha esnek ve hızlı bir şekilde değerlendirilmesi sağlanacak, diplomatik temsilciliklerle iş birliği güçlendirilecektir.
- Üniversitelerimizin bilimsel üretim ve eğitim kalitesinin artırılması için akademik personel alımları tamamen liyakat ve şeffaflık esasına dayalı olarak gerçekleştirilecek, mülakat gibi subjektif değerlendirme yöntemleri kaldırılacaktır. Ayrıca liyakat esaslarına uygun olmayan şekilde atanmış akademik personeller; sınav puanları, yabancı dil yeterlilikleri ve bilimsel üretkenlikleri de göz önünde bulundurularak tespit edilip gerekli idari işlemlere tabi tutulacak, bu pozisyonlara alanında yetkin personellerin atanması sağlanacaktır.
- Ülkemizdeki akademisyenler; yetersiz akademik özgürlük, düşük maaş ve sınırlı araştırma imkanları gibi nedenlerle yurtdışında daha iyi fırsatlar aramaktadır. Bu sorunu çözmek amacıyla, akademisyen maaşları uluslararası standartlara uygun hale getirilecek, araştırma fonları artırılacaktır. Yurtdışında akademik kariyerini sürdüren akademisyenlerin yurda dönüşünü teşvik etmek için maddi destekler, araştırma projeleri ve profesyonel imkanlar sağlanacaktır.
- Üniversitelerde öğrenci başına düşen öğretim elemanı sayısını artırmak ve nitelikli bilim insanları yetiştirmek amacıyla özel burs programları, araştırma destekleri ve uluslararası iş birliği projeleri hayata geçirilecektir. Bu çerçevede, akademisyen yetiştirme süreci teşvik edilerek, bilimsel üretkenlik ve eğitim kalitesi güçlendirilecektir.
- Devlet yurtlarının kapasitesi artırılıp fiziksel koşulları iyileştirilerek öğrencilere insancıl barınma alanı sağlanacaktır. Özel yurtlar, kaliteyi artırmaları ve öğrencilere uygun fiyatlı barınma seçenekleri sunmaları amacıyla teşvik edilecek, öğrenciler için gerekli yaşam standartlarının korunması adına düzenli denetimlere tabi tutulacaklardır.
- Üniversite kampüslerine yakın, modern ve ekonomik konaklama alanları inşa etmek için yerel yönetimler ve özel sektör ile iş birliği yapılarak öğrencilere ekonomik barınma imkanları sağlanacaktır.
- Her ile bir üniversite politikasından vazgeçilecek, ihtiyaç fazlası üniversiteler ivedilikle tespit edilerek kapatılacak, bölümlerin kontenjanları düşürülecektir.
- Türkiye’nin yükseköğretim ihtiyaçları düzenli olarak analiz edilecektir. Bu analizler doğrultusunda; üniversite açılışları, kapanışları ve kontenjanlar bilimsel verilere dayalı olarak belirlenecek, bölgesel ve sektörel ihtiyaçlara göre üniversitelerin kapasitesi düzenlenecektir.
- Yeni açılacak üniversiteler ve bölümler; kalkınma ihtiyaçları, ekonomik talepler, bilimsel üretkenlik kapasiteleri göz önünde bulundurularak kurulacak, mevcut üniversitelerin kontenjanları ise işgücü piyasasıyla uyumlu hale getirilecektir. Bu sayede, yükseköğretim daha planlı ve etkin bir şekilde yönetilecektir.
- Ülkemizdeki üniversitelerin büyük bir kısmında fiziksel koşullar, kaliteli bir eğitim için yetersizdir. Bu durum, nitelikli eğitimin önünde büyük bir engel oluşturmaktadır. Mevcut üniversitelerdeki derslik, laboratuvar, kütüphane ve diğer eğitim-öğretim mekanları, uluslararası standartlara uygun şekilde modernize edilecek; araştırma merkezleri ve laboratuvarlar, yüksek teknolojik imkanlarla donatılarak hem akademik personelin hem de öğrencilerin kullanımına sunulacaktır.
Öğretmenler
Bir toplumun geleceğini şekillendiren en önemli araç olan eğitimin temel eyleyicisi öğretmenlerdir. Öğretmenler bilgi aktarmanın yanı sıra bireylerin hayata bakış açılarını geliştiren, değerlerini şekillendiren ve potansiyellerini ortaya çıkaran rehberlerdir. Her bir öğrencinin hayatına dokunan öğretmen, sadece bireysel başarıların değil, aynı zamanda toplumsal ilerlemenin de mimarıdır. Hürriyet Partisi iktidarında hedeflenen eğitim reformunun gerçekleştirilebilmesi için öncelikle öğretmenlerin alanında yetkin ve nitelikli bilim insanları olarak yetiştirilmeleri sağlanacaktır.
- Yükseköğretim politikasında belirtilen Devlet Planlama Teşkilatı’nda kurulacak Eğitim Birimi ile eğitim fakültelerinin sayısı ihtiyaç doğrultusunda düzenlenecektir.
- Her yıl binlerce öğretmen adayını mağdur eden mevcut öğretmen atama sistemi Devlet Planlama Teşkilatı ile yapılacak olan çalışma ile düzenlenecektir. 5 yıllık öğretmen atama planı yapılandırılacaktır. Mülakat sisteminden doğan liyakatsiz sistem, usulüne uygun olarak hazırlanmış sınavlarla yeniden düzenlenecektir.
- Hem öğretmeni hem öğrenciyi doğrudan etkileyen ücretli öğretmenlik sistemi direkt olarak kaldırılacaktır. Sözleşmeli, uzman, baş öğretmen gibi sınıflandırmalar incelenecek, meslek kanunu alanında en yetkin insanlar tarafından tekrar düzenlenecektir.
- Yöneticiler ve milli eğitim müdürlükleri tarafından öğretmenlere haddinden fazla idari görev verilerek uygulanan yıldırma politikası sona erdirilecektir. Öğretmenlerin en önemli görevi olan öğrenci yetiştirme, alanlarındaki bilgilerini öğrenciye aktarma eylemine odaklanmaları sağlanacaktır.
- Her meslek grubunda yaşanan ücret adaletsizlikleri öğretmenleri de doğrudan etkilemiş, yaşanan motivasyon eksikliği eğitim kalitesini aynı ölçüde düşürmüştür. Öğretmen özlük hakları iyileştirilecek, bu iyileştirmeler ekonomik alanda sınırlı kalmayıp yer değiştirme hakları gibi sosyal konuları da içerecektir.
- Öğretmenlerin hizmet içi eğitim adı altında içerik kalitesi yetersiz olan çevrimiçi seminerler yerine gerek yüz yüze gerek uygulamalı eğitimler alması için bütçe sağlanacaktır.
Mesleki Eğitim
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki Eğitim Merkezleri, çırak-usta sistemi ile lise çağındaki gençlere meslek kazandırma amaçlı kurulmuş yapılardır. Mesleki çıraklık eğitimi, Türkiye’nin genç nüfus potansiyelini ekonomik ve sosyal kalkınmaya dönüştürmede stratejik bir öneme sahiptir. Bu politika, gençlerin iş gücü piyasasına nitelikli birer birey olarak katılımını sağlamayı, mesleklerinde uzmanlaşmalarına olanak tanımayı; sanayi, ticaret, hizmet ve teknoloji gibi çeşitli sektörlerdeki ara eleman ihtiyacını karşılamayı amaçlamaktadır. Çıraklık eğitimi; teori ile pratiği birleştiren, iş dünyası ile eğitim kurumları arasında köprü kuran bir model olarak gençlerin gelecekteki kariyerlerine sağlam temeller atmalarını hedefler. Hürriyet Partisi olarak , öğrencilerin kişisel ve mesleki gelişimlerini destekleyen, iş dünyasının ihtiyaçlarına uygun, yenilikçi ve sürdürülebilir bir çıraklık eğitimi sistemi oluşturulması temel amacımızdır.
- Mesleki eğitim merkezleri, organize sanayi bölgeleri, ticaret ve esnaf odaları, kamu ve özel sektör temsilcileri, akademisyenler ve araştırmacıların destekleriyle, iş dünyasının ihtiyaçlarına uygun müfredatlar oluşturulacaktır.
- Mesleki eğitim merkezlerinin kontenjanları, yükseköğretim kurumları, bakanlıklar ve sektör temsilcileri ile iş birliği yapılarak oluşturulacaktır.
- Çıraklık eğitimi süresince öğrencilere işletmelerde staj imkânı sağlanacak, uygulamalı eğitim teşvik edilecektir.
- Çıraklık öğrencilerinin çalışma ve staj koşulları denetlenecek, sağlıklı ortamlarda çalışmaları sağlanacaktır.
- Çıraklık öğrencilerinin sigorta primlerinde devlet teşviki uygulanacaktır. Bu öğrencilerin maaşlarının bir kısmı devlet tarafından karşılanacaktır.
- İşletmelerin çıraklık programlarına katılımını teşvik etmek için ek destek mekanizmaları oluşturulacaktır.
- Her çıraklık öğrencisinin en az bir yabancı dilde yetkin olması için müfredata yönelik düzenlemeler yapılacaktır.
- Çıraklık eğitimi süresince öğrencilerin teknolojik beceriler kazanmaları sağlanacaktır.
- Mesleki eğitim veren öğretmenlerin alanlarında uzman olması sağlanacak ve düzenli değerlendirmelerle eğitim kalitesi artırılacaktır.
- Öğrencilerin yeteneklerine uygun alanlara yönlendirilmesi için değerlendirme kurulları aktif hale getirilecektir.
- Üniversite eğitimine devam etmek isteyen mesleki öğretim öğrencilerinin, diğer lise mezunlarına kıyasla dezavantajlı olmamaları adına müfredattaki eksiklikler kapatılacaktır. Müfredatta temel akademik becerilerin kazanımına yönelik gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
- Çıraklık eğitimi dahilindeki müfredatlar, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) ve uluslararası standartlarla uyumlu hâle getirilecektir.
- Eğitim sonunda alınan belgeler, ulusal ve uluslararası düzeyde geçerlilik taşıyacaktır.
Eğitimde Fırsat Eşitliği
Ulusal eğitimin amacı bireylerin potansiyellerini gerçekleştirebilmelerini sağlamak, bu sayede sürdürülebilir kalkınmayı temin etmektir. Bu anlamda eğitim, toplumun temel yapı taşlarından birisidir. O hâlde eğitim, bir fırsat olarak her vatandaşa eşit şekilde sunulmadığı sürece bir imkân olmaktan çıkar; derinleşen eşitsizliklerin bir sebebi hâline gelir. Tüm vatandaşların eğitimde eşit fırsatlara sahip olabilmesi için atılacak adımlar, sadece bireysel başarıları değil toplumsal barışı ve kalkınmayı da doğrudan etkileyecektir.
Bu bağlamda vatandaşların eğitimde eşit fırsatlara sahip olabilmesi için iki hususta önlemler alınmalıdır. İlk olarak sosyoekonomik seviyesi düşük vatandaşların kaliteli bir eğitime erişimleri temin edilmelidir. İkinci olarak dil, ırk, renk, cinsiyet, cinsel yönelim, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrımcılığa uğrayan grupların kaliteli bir eğitime erişebilmeleri sağlanmalıdır.
Devlet okulları ile özel okullar arasındaki kalite ve verim farkının yüksekliği, bu özel okullarda eğitim görme imkânı olmayan vatandaşları akranlarıyla yarışta geride bırakmaktadır. Bu ayrışmanın devam etmesi halinde, toplumsal eşitsizlik gittikçe derinleşecektir. Hürriyet Partisi, bu sorunu ortadan kaldırmayı hayati önemde görmektedir. Bunun için özel okullarla ilgili düzenlemeler yapılacak, bu okullara zorunlu başarı bursu kontenjanları getirilecektir. Bununla birlikte temel amaç devlet okullarındaki eğitimin asgari bir seviyeye getirilerek “kaliteli bir eğitim için özel okula gitmenin şart olduğu” fikri ortadan kaldırılacaktır.
Bunun yanında Hürriyet Partisi, eğitim politikalarında cinsiyet eşitliğini garanti altına alacak stratejilerin benimsenmesini, toplumsal cinsiyet ayrımcılığını ve kalıplaşmış yargıları ortadan kaldıracak reformların uygulanmasını, kadın ve erkek öğrencilerin eşit fırsatlara sahip olmasını sağlayacaktır.
- Ekonomik durumu kötü olan vatandaşlara yönelik ulusal dağıtım programlarına başvuru sistemlerinin basit ve erişilebilir olması sağlanacaktır. Bu programların çeşitliliği artırılacak, tespit edilen ihtiyaç sahiplerinin eğitim masrafları karşılanacaktır.
- Ders kitapları, kırtasiye malzemeleri ve teknolojik eğitim araçları gibi gerekli ekipmanlar devlet tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz olarak sağlanacaktır. Öğrencilerin eğitime erişimine engel olacak malî sorunların önüne tamamen geçilecektir.
- Kırsal bölgelerdeki okulların internet ağı başta olmak üzere altyapı sorunları ve eğitim materyali eksikleri ortadan kaldırılacaktır.
- Ülkenin her bir bölgesinde internete erişimin sağlanması için yatırımlar yapılacak, uzaktan eğitim olanakları iyileştirilerek her öğrencinin gerektiğinde evden de eğitime katılması sağlanacaktır. Eğitim alanındaki dijital platformlar yaygınlaştırılıp iyileştirilerek, daha basit ve erişilir hale getirilecektir.
- Yükseköğretime geçişte öğrencilere daha fazla burs ve maddi destek sağlanacaktır. Üniversite öğrencileri, eğitimlerine daha iyi odaklanmaları adına maddi kaygılardan kurtarılacaktır.
- Özellikle kadın öğrencilerin liderlik becerilerini geliştirecek programlar geliştirilecektir. Kadın öğrencilerin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) gibi erkek egemen alanlarda eğitim almalarını teşvik eden mentorluk ve burs programları başlatılacaktır.
- Öğretmenlerin, okul yöneticilerinin ve eğitimcilerin, toplumsal cinsiyet rollerine dair var olan kalıp yargılara karşı duyarlı olmalarını sağlayacak eğitimler düzenlenecektir. Bu eğitimlerle öğretmenlerin kadın ve erkek öğrenciler arasında eşitlikçi bir dil kullanmaları sağlanacaktır.
- Tüm öğrencilere duygusal farkındalık, empati, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sağlıklı ilişki kurma konularında özel oluşturulmuş eğitimler sunulacaktır. Bu eğitimler, cinsiyet fark etmeksizin her öğrencinin cinsiyet eşitliğine duyarlı bireyler olarak yetişmelerini sağlayacaktır.